Praktijk voor Hypnotherapie.

 

Mishandeling emotioneel of fysiek.

Wat is mishandeling?

Het sluipt er vaak in, psychische mishandeling. Sommige mensen herkennen het niet terwijl ze er middenin zitten. Anderen denken dat het niet bestaat, psychische mishandeling. Dat je iemand enkel lichamelijk pijn kan doen of fysiek kan mishandelen. Niets is minder waar. Psychische mishandeling komt meer voor je dan je denkt. De "dader" heeft vaak twee gezichten.

Het is erg schadelijk voor je zelfvertrouwen als je er dagelijks het slachtoffer van bent. Je kan er erg onzeker en angstig van worden.

Onderstaand vind je negen kenmerken van psychische mishandeling. 

1. Gemene grapjes, voortdurende kritiek hebben of vernederingen

2. Je voelt je telkens schuldig.

3. Weigeren te praten, zwijgbehandeling
Als jullie ergens niet over eens zijn of je geeft aan dat je iets niet fijn of leuk vindt dan krijg je de stilte behandeling. Je wordt genegeerd en er wordt niet meer tegen je gesproken. Er is sprake van algehele afwijzing van jou als persoon. 

4. Je voortdurend bellen, SMSen of Appen
Als je thuis bent of bij je partner bent of op het werk dan kan het zijn dat je nauwelijks aandacht krijgt maar zodra je de deur uit bent of weg bent dan word je overstelpt door berichtjes en vragen. Je hebt het gevoel alsof je continu verantwoording af moet leggen en alsof je gecontroleerd wordt. Het bellen, appen of SMSen heeft een dwingend karakter en als je niet snel reageert is de ander boos. De ander wilt dat je voortdurend voor hem klaar staat en bereikbaar bent en gelijk antwoord geeft. Er zit een sterke controle op.

5. Het ligt aan jou!
Als je partner vaak humeurig, negatief en vervelend is dan ligt dat altijd aan jou. Jij krijgt de schuld van zijn slechte buien, humeur of narigheid. 

6. Heftige jaloezie
Je partner is heel erg jaloers op iedereen en alles wat jou aangaat. Hij kan heel vervelend gaan doen of uit zijn dak gaan als iemand je foto leuk vindt of als je bij je familie bent i.p.v. bij hem. Hij wilt dat je 24/7 aandacht aan hem besteed of voor hem klaar staat. Voor hem ben je een bezit of een deel van zichzelf en geen eigen individu. 

7. Ze willen controle op je uitgaven
Er is voortdurende controle op waar je geld aan uit geeft. Je moet je daarover telkens verantwoorden en bij elke uitgave. Hoe klein de uitgave ook is,  je moet eerst toestemming vragen en vertellen waar het voor is. Het voelt voor jou alsof je een kind bent wat voortdurend door een ouder wordt gecontroleerd of verantwoording moet afleggen waaraan het zijn geld uit mag geven. 

8. Ontrouw zijn, vertrouwen schaden
Ieder koppel heeft eigen normen en waarden als het gaat over trouw zijn aan elkaar en hoe om te gaan met anderen. Het wordt psychische mishandeling als je partner je continu met anderen bedriegt als straf voor jouw gedrag of tekortkomingen. Ook als je partner je hiermee bedreigt of intimideert als het gaat om het afdwingen van seks. 

9. Dreigen met verlating of zelfmoord
Je partner gebruikt verlating of zelfmoord als dreigement als jij niet doet wat hij wilt. Het dreigen hiermee wordt als pressiemiddel gebruikt om jou te manipuleren om de eigen zin door te drijven of als je zelf zegt er niet langer tegen te kunnen. Bijvoorbeeld als je zegt dat je zo niet meer verder wilt met de relatie. Het kan dan zijn dat je partner dreigt met zelfmoord als je een punt achter de relatie gaat zetten. Het kan ook zijn dat er andere bedreigingen geuit worden zoals de kinderen iets aan doen, jou iets aan doen of iemand anders iets aan doen als jij niet doet wat hij wilt. Dreigen met spullen kapot maken of dieren iets aan doen, valt ook onder psychische mishandeling. 

Diverse kenmerken?
Het is pijnlijk en schadelijk voor jou en eventuele kinderen in de relatie om zo door te blijven gaan. Het is belangrijk dat je leert meer voor jezelf te kiezen en je grenzen aan te geven. Doe je dit niet, dan loop je risico op het ontwikkelen van depressieve gevoelens, angstaanvallen of hevige stress problemen.

Om jezelf te beschermen is het belangrijk om je psychische gezondheid goed te houden of te verbeteren zodat je sterker in je schoenen komt te staan en beter bestand bent tegen deze emotionele manipulatie en mishandeling. Zolang je in dit soort destructieve relatiepatronen zit, wordt het niet beter, partners veranderen niet zomaar vanzelf ook al beloven ze nog zo vaak dat ze het niet meer zullen doen. 


Wie kan er worden mishandeld?.

Kinderen door ouders.

Partners in relaties.

Ouderen door derden.

Wat kun JIJ er aan doen?

Als angst ervoor zorgt dat je geen hulp durft te zoeken, geen aangifte durft te doen, gecontroleerd wordt en nauwelijks de mogelijkheid hebt om met iemand te overleggen, als er angst is voor de gevolgen of je bent bang om iemand te vertrouwen. Bang dat de pleger het te weten komt.

LAAT JE HIERDOOR NIET LEIDEN MAAR ZOEK HULP EN BEL!!! VOOR ALLES IS EEN OPLOSSING.

VEILIGHEID VAN JOU ALS SLACHTOFFER STAAT VOOROP.